torstai 6. huhtikuuta 2023

Liikunnan lisäämiseen ei ole ihmekeinoja

Hesarin urheilutoimittaja oli vääntänyt uhoa puhkuvan, mutta sisällöltään sangen hontelon kirjoituksen liikunnan tarpeellisuudesta. (HUOM! Käsittelen tässä kirjoituksessa nyt heitä, jotka eivät harrasta liikuntaa, ja joista ollaan niin kovin huolissaan. En siis nyt tarkoita heitä, jotka jo liikkuvat.)


Asia on nimittäin niin, että:

  • Kaikki kyllä tietää, että liikunta on hyvästä. Aivan kaikki tietää.
  • Kaikki poliitikot myös tietää, että jos porukka liikkuisi enemmän ja olisi terveempää, säästettäisiin verovaroja. Ei tästä ole epäselvyyttä! Turha tätä on hokea jonain suurena viisautena.
  • Sitä vaan ei tiedetä missään päin maailmaa, että miten tämä tieto liikunnan ja paremman ravinnon hyödyllisyydestä muutetaan käyttäytymiseksi

Siihen ei auta verovarojenkaan törsääminen, koska paras liikuntahan on ilmaista.

Taannoin terveysteknologiamessuilla oli hyvä luento siitä, ettei mikään Ouran, Polarin tai minkä vaan seurantahärvelin tuottama tieto saa aikaan (ainakaan pysyviä) käyttäytymisen muutoksia. Muutama yksilö innostuu toki hetkeksi täysillä.

Demarit tosin uskovat, että verorahan voimalla kaikki pomppaavat ylös, ulos ja lenkille. Ehdottipa eräskin heistä vaalien alla jopa eräänlaista "aikuisneuvolaa", jotta ihmiset saisivat lisää tietoa terveydestään. Mutta kun se tieto ei muutu käyttäytymiseksi! Sokea rahan syytäminen ei auta. Ongelma on vakava ja siiten tulee etsiä ratkaisuja nöyremmällä asenteella eikä perinteisellä verovarojen tuhlaamismentaliteetilla.

Tehtävä on vaikea nykyisessä ravinnon puolesta yltäkylläisessä ja fyysisesti helpon elämän maailmassa. 

Ote HS 6.4.2023 pääkirjoituksesta

Kansalaiset eivät ala poliitikkojen ohjeistamana saati käskemänä liikkumaan. Poliitikkojen antama esimerkkikään ei auta: juurihan meillä oli erittäin laiha pääministeri Marin, joka kehui treenaavansa itsensä jopa ylikuntoon. Myös pääministeri Stubb oli innokas urheilija ja hän toi tätä puolta esiin paljon. Hesarin väite esimerkin puutteestakin oli siis väärä. 

Vaikka kustantaisimme jokaiseen kotiin uima-altaan ja kuntosalin, suuri osa ei liikkuisi siltikään. Onhan meillä koteja, joissa on altaat ja muut välineet - ja silti omistajat ovat rapakunnossa.

Seuraan liikuntamaailmaa yksityisen sektorin suunnalta. Itse käyn yksityisellä kuntosalilla. Tiedän valmentajia ja valmennettavia sekä välineiden ja ohjelmien suunnittelijoita. Kaikki he koettavat löytää sitä keinoa, millä kaikki terveystieto muutetaan terveellisemmiksi ruokailutavoiksi ja enemmäksi liikunnaksi. Sitä keinoa ei vain meinaa löytyä.

Turha siis tulla selittämään, että suomalaiset paikallispoliitikot ovat jossain Lohjan valtuustossa nyt sitten muka keksineet sen urheilullisemman elämäntavan viisasten kiven: verorahoitteiset liikuntapaikat....  Antakaa mun kaikki kestää! Niitäkin paikkoja tarvitaan, mutta ne, jotka siellä eivät käy, olivat nyt tämän kirjoituksen keskiössä.

Piritta Poikonen

Kaupunginvaltuutettu, Lohja


PS. Käsittelin tässä kirjoituksessa todellakin siis heitä, jotka eivät harrasta liikuntaa, ja joista ollaan niin kovin huolissaan. En siis nyt tarkoittanut heitä, jotka jo liikkuvat joko verorahoin tai omalla rahalla tai ihan ilmaiseksi! Nyt ei puhuta jo liikkuvista ja heidän lisätarpeistaan! Nyt puhutaan heistä, joita liikunta ei nappaa lainkaan. (Kas noin, jokohan meni jakeluun jankkaajille.) 

 

 

Lue lisää...

lauantai 1. huhtikuuta 2023

Elämä on muuttunut paremmaksi


Elämä on muuttunut paremmaksi

(Mielipidekirjoitus Länsi-Uusimaassa 31.3.2023)

Puheista päätellen monenlaiset synkät asiat odottavat meitä. Valtio velkaantuu, ympäristö tuhoutuu eikä kukaan saa hoitoa missään - ja ”väärät” puolueet uhkaavat voittaa vaalit.

Itse 1990-luvun laman kasvattina en muista, että koskaan sen jälkeen olisi uutisoinnin perusteella eletty mitään talouden hyvää aikaa. Korkeintaan jälkikäteen on viitattu ”2000-luvun nousukauteen”, mutta eipä sitä aikaa elettäessä siltä tuntunut, kun talousuutisia seurasi. Pelkkää synkkää ja velkaa ja nurkan takana odottavaa taantumaa on ollut luvassa.

Oikeasti maailma on kuitenkin mennyt parempaan suuntaan historian saatossa. On saatu sähköt joka taloon, juokseva vesi, kylmälaitteet ja pesukoneet.

1980-luvulla uhannut otsonikato saatiin torjuttua. Tuli internet, mikä on mahdollistanut vaikka mitä! Pandemiankin yli nilkutettiin internetin avulla paremmin kuin jos kulkutauti olisi koetellut meitä vaikkapa 30 vuotta sitten.

Elinajanodotteemme on parantunut. Moniin sairauksiin on keksitty uusia toimivia hoitoja.

Emme enää näe nälkää, vaan tilanne on kääntynyt päinvastaiseksi. Tämä on luonut uusia ongelmia, mutta pienempiä kuin mitä nälänhätä olisi.

Liikkuminen on helpottunut autojen ansiosta, ja autoilu on muuttunut turvallisemmaksi. Lentäminen ei ole enää vain todella harvojen matkustustapa. Maailma on tullut lähemmäksi.

Teknologiset uudet vempeleet ovat hienoja. Puhelin on kehittynyt eteisiin piuhalla kiinnitetystä laitteesta jokaisen taskussa kulkevaksi monipuoliseksi ajanvietteen ja hyötykäytön välineeksi.

Väestöräjähdyksenkin uhka on väistymässä. Väestöhuippu saavutetaan ennakoitua aikaisemmin ja matalampana.

Ennen ei siis ollut paremmin.

Jokaisen henkilökohtaisella elämänjanalla nuoruus toki näyttäytyy usein parhaimpana aikana, koska itse oli silloin vahvimmillaan ja terveimmillään. Mutta yhteiskunta ympärillämme on jatkanut kehittymistään parempaan ja jatkaa sitä myös tulevaisuudessa.

Piritta Poikonen

Eduskuntavaaliehdokas, Perussuomalaiset, Uusimaa

Kaupunginvaltuutettu, Lohja


Lue lisää...