torstai 3. lokakuuta 2019

Sairastuttaako sairaanhoito?

 Kirjoittajavieras-kolumnini Länsi-Uusimaassa lokakuussa 2019

Sairastuttaako sairaanhoito?

Olin itse keväällä vakavasti, vaikken mitenkään henkeä uhkaavasti sairaana. Oma fyysinen avuttomuus veti nöyräksi ja sai jälleen kerran arvostamaan erinomaista hoitoa, jota sain mm. Lohjan sairaalassa.

Oma vaurioni on sellainen, joita aikoinaan leikattiin paljon. Sittemmin on havaittu, että leikattujen ja leikkaamattomien tilanne on 6-8 viikon kuluttua sama, mutta leikkaamaton on välttänyt leikkauksen riskit eikä kroppaan ole kajottu kipulääkitystä pahemmin. Aika ja luonto hoitivat, vaikka kipeää teki odotella.

Lääketieteen kehitys on ollut upeaa. On keksitty rokotukset ja antibiootit. Näitäkin merkittävämpi kansanterveyden edistysaskel oli ei-lääketieteellinen, nimittäin viemäröinnin kehittäminen.

Lääketieteen voittokulun myötä on lipsahdettu jopa ylidiagnosoinnin ja turhien hoitojen puolelle. Leikataan, koska voidaan, vaikkei siitä tutkitusti ole hyötyä - paitsi kirurgin palkkapussille.

Lääketieteellisesti perustellut niukemmat hoitolinjat leimataan säästötoimiksi, vaikka ne oikeasti olisivat potilaan parhaaksi.

Ihmismieli on kyltymätön. Vaadimme yhä enemmän hoitoja. Vaikka ihmiset ovat terveempiä kuin koskaan ennen, kokemus terveydestä on eri. Tämä johtaa terveyspalveluiden ylikäyttöön ja diagnooseihin.

Mielenterveysongelmien lisääntymisen syistä ei ole kuin arvailuja. Voi olla jopa kyse siitä, että tavallisia elämänilmiöitä käsitellään sairauksina. Ihmisten mielialaan vaikuttavat myös omat odotukset ja vertailu muihin etenkin somessa.

Ennestäänkin rankan huoltosuhteen takia Suomella ei ole varaa hukata työikäisten terveyttä etenkään ylidiagnosointiin. Ylihoidon karsimisesta saatavat suoratkin säästöt olisivat mittavia.

Terveydenhuollon uudistamisessa on keskitytty hallinnon rakenteiden pyörittelyyn. Tämän sijaan tulisi uskaltaa arvioida sitä, mitä tehdään. Kaikki hoidot ja operaatiot eivät ole perusteltuja.

Suomessa on tehty tällä saralla hyvää tutkimusta, jolla on jo ollut vaikutusta hoitokäytäntöihin. Tällaisen tutkimuksen rahoittaminen olisi tärkeää ja maksaisi itsensä takaisin.

PIRITTA POIKONEN

Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu (PS)

Lue lisää...