Lohjalla on siis lakkautettu pari terveysasemaa. Lakkautusta vastustaneet valtuutetut jakelevat nyt nimilistaa ikään kuin syntilistana siitä, että kuka äänesti mitenkin. Minä olin lakkautusten takana yhdessä valtuuston muun enemmistön kanssa ja seison päätökseni takana.
Ihmettelin aikani sitä, miksei lakkautusta etunenässä ajaneet astu esiin puolustamaan ratkaisun järkevyyttä. Aikani hiljaisuutta kuunneltuani päätin itse kirjoittaa asiasta (LU 27.3.2017).
En minä häpeä tai piilottele päätöksiäni saatikka pelkää niiden seurauksia. Toivon, että jos joku minua äänestää, hän sisäistää kantani tässäkin asiassa. Ei näitä päätöksiä kevyin mielin ja huvikseen tehdä. Mutta syystä. Tässä kirjoitukseni aiheesta:
Länsi-Uusimaa 27.3.2017 |
Lähtötilanne Lohjan terveysasemaverkon osalta oli, että hieman yli 47 000 asukkaan kaupungissamme oli 8 terveysasemaa. HUS:ssa olen eri yhteyksissä oppinut, että nuo luvut ovat todella tehottomia. Ne ovat herättäneet muihin Uudenmaan kuntiin verrattaessa pääasiassa ihmetteleviä kommentteja siitä, eikö meillä Lohjalla ole osattu hoitaa taloutta lainkaan.
Tällä valtuustokaudella terveysasemia lakkautettiin kaksi ja yksi on käytännössä lakannut. Ratkaisut ovat ikäviä terveysasemien läheisyydessä asuville, mutta tarkasteltaessa asiaa kaikkien Lohjan asukkaiden kannalta valtuuston enemmistön tekemää ratkaisua voi pitää järkevänä.
Itse olen jo ennen edellisiä vaaleja linjannut päätöksenteon ohjenuorakseni sen, että päivittäin tarvittavat palvelut kuten koulut ja lukio, ovat perustellummin lähipalveluja toisin kuin terveysaseman kaltaiset palvelut, joita suurin osa lohjalaisista käyttää korkeintaan muutaman kerran vuodessa.
Sote-uudistuksen myötä terveysasemien tilanne muuttuu. Terveysasemien paikkaa eivät enää ratkaisekaan pelkästään poliitikot, koska verovaroista rahoitettuja terveyspalveluja voivat tarjota myös yksityiset yritykset. Ne taas päättävät ihan itse sen, minne ne asemiaan perustavat.
Jos esimerkiksi Mäntynummen ja Virkkalan alueilla on riittävä asukaspohja, sinne luulisi jonkun yksityisen yrityksen tulevan pikavauhdilla perustamaan terveysasemat ja ”rahastamaan yhteiskuntaa”, millaiseksi siis tulevaisuuden terveyspalvelujen tarjoaminen on sote-uudistuksen kriitikoiden toimesta leimattu.
Kriitikot ovat myös väittäneet, että yksityisten pyörittämiä terveysasemia perustettaisiin kuitenkin vain sinne, missä on hyvävointista väkeä. Jos niin käy, eipä niitä yksityisten pyörittämiä asemia sitten kovin monta tule koko maahan. Sittenpä taas ei tarvitse pelätä sitä edellä mainittua asiaa, että terveysfirmat rahastavat yhteiskunnan kuiviin.
Piritta Poikonen
Kaupunginvaltuutettu (PS), Lohja