torstai 30. maaliskuuta 2017

Sote vapauttaa terveysasemien sijainnin


Lohjalla on siis lakkautettu pari terveysasemaa. Lakkautusta vastustaneet valtuutetut jakelevat nyt nimilistaa ikään kuin syntilistana siitä, että kuka äänesti mitenkin. Minä olin lakkautusten takana yhdessä valtuuston muun enemmistön kanssa ja seison päätökseni takana.


Ihmettelin aikani sitä, miksei lakkautusta etunenässä ajaneet astu esiin puolustamaan ratkaisun järkevyyttä. Aikani hiljaisuutta kuunneltuani päätin itse kirjoittaa asiasta (LU 27.3.2017).


En minä häpeä tai piilottele päätöksiäni saatikka pelkää niiden seurauksia. Toivon, että jos joku minua äänestää, hän sisäistää kantani tässäkin asiassa. Ei näitä päätöksiä kevyin mielin ja huvikseen tehdä. Mutta syystä. Tässä kirjoitukseni aiheesta:


Länsi-Uusimaa 27.3.2017
Sote vapauttaa terveysasemien sijainnin

Lähtötilanne Lohjan terveysasemaverkon osalta oli, että hieman yli 47 000 asukkaan kaupungissamme oli 8 terveysasemaa. HUS:ssa olen eri yhteyksissä oppinut, että nuo luvut ovat todella tehottomia. Ne ovat herättäneet muihin Uudenmaan kuntiin verrattaessa pääasiassa ihmetteleviä kommentteja siitä, eikö meillä Lohjalla ole osattu hoitaa taloutta lainkaan.

Tällä valtuustokaudella terveysasemia lakkautettiin kaksi ja yksi on käytännössä lakannut. Ratkaisut ovat ikäviä terveysasemien läheisyydessä asuville, mutta tarkasteltaessa asiaa kaikkien Lohjan asukkaiden kannalta valtuuston enemmistön tekemää ratkaisua voi pitää järkevänä.

Itse olen jo ennen edellisiä vaaleja linjannut päätöksenteon ohjenuorakseni sen, että päivittäin tarvittavat palvelut kuten koulut ja lukio, ovat perustellummin lähipalveluja toisin kuin terveysaseman kaltaiset palvelut, joita suurin osa lohjalaisista käyttää korkeintaan muutaman kerran vuodessa.

Sote-uudistuksen myötä terveysasemien tilanne muuttuu. Terveysasemien paikkaa eivät enää ratkaisekaan pelkästään poliitikot, koska verovaroista rahoitettuja terveyspalveluja voivat tarjota myös yksityiset yritykset. Ne taas päättävät ihan itse sen, minne ne asemiaan perustavat. 

Jos esimerkiksi Mäntynummen ja Virkkalan alueilla on riittävä asukaspohja, sinne luulisi jonkun yksityisen yrityksen tulevan pikavauhdilla perustamaan terveysasemat ja ”rahastamaan yhteiskuntaa”, millaiseksi siis tulevaisuuden terveyspalvelujen tarjoaminen on sote-uudistuksen kriitikoiden toimesta leimattu.

Kriitikot ovat myös väittäneet, että yksityisten pyörittämiä terveysasemia perustettaisiin kuitenkin vain sinne, missä on hyvävointista väkeä. Jos niin käy, eipä niitä yksityisten pyörittämiä asemia sitten kovin monta tule koko maahan. Sittenpä taas ei tarvitse pelätä sitä edellä mainittua asiaa, että terveysfirmat rahastavat yhteiskunnan kuiviin.


Piritta Poikonen
Kaupunginvaltuutettu (PS), Lohja
Lue lisää...

torstai 16. maaliskuuta 2017

Kaikki rakastavat matkailua

Kirjoitukseni vuoden matkailuyritys Lumo Oy:n rahoituspohjasta sai Lumon toimitusjohtajan vuodattamaan pitkän puolustuspuheen täynnä samaa vanhaa jankkausta matkailun verotuen puolesta. Hänen mukaansa jopa osa Lohjan partureiden asiakkaista on turisteja eli verotuki menee lopulta myös mainitsemieni partureiden hyväksi... Tuota noin, mietitäänpäs tätä nyt matkailun kannalta: jos Lohjalle saapuvan matkailijan päivän ohjelmanumero on todellakin parturissa istuminen, niin aika vähissä ovat ne varsinaiset matkailulliset elementit Lohjalla... Ja ihan oikeastiko meidän verotuella pitäisi kasvattaa jonkun ABC-ketjun myymiä polttoainemääriä?! Kyllä ABC pärjää omillaankin.


Samoin kaupunginhallituksemme puheenjohtaja Äyräväinen syytti eilisessä 15.3.2017 lehdessä vihamielisestä asenteesta, kun lehdessä on kirjoiteltu nyt matkailusta ja joku muu on puuttunut taas Elämyskaivoksenkin rahoitukseen. Mutta kun eihän kyse ole vihamielisyydestä, jos kyselee verorahojen käytön perään. Viha on tässäkin tapauksessa sen korvien välissä, joka tietää törsäävänsä vähiä verorahojamme muuhun kuin tarpeelliseen.


Tässä vastaukseni kumpaisenkin avautumiseen. Enemmänkin olisi voinut ruotia, mutta en viitsi.


LU 16.3.2017

Kaikki rakastavat matkailua

Kaupunginhallituksen pj Äyräväinen tulkitsee (LU 15.3.2017) verovarojen käytön perään tiedustelun vihamieliseksi suhtautumiseksi matkailua kohtaan.


Kukaan ei kuitenkaan ole vastustanut – saati vihannut – esimerkiksi Elämyskaivosta sinänsä, mutta mielestäni oli edesvastuutonta edes ehdottaa valtuustolle, että kaivokseen käytettäisiin 6 miljoonaa euroa verorahaa. Aidosti houkuttelevalle ja laskennallisesti kannattavalle matkailukohteelle luulisi löytyvän yksityiset rahoittajat. Etenkin näinä aikoina, kun raha epätoivoisesti etsii hyviä sijoituskohteita.

Tämän lehden palstoilla ei myöskään ole vastustettu eikä vihattu ylipäänsä matkailua mitenkään, mutta on aiheellista kysyä, miksi tämä kasvuala tarvitsee jatkuvaa verotukea. Yleensä aito kasvubusiness kun kasvaa aidon kysynnän varassa ilman, että muiden alojen työntekijät maksavat sille tukea omasta pussistaan veron muodossa. Matkailulle on kuitenkin ilmeisesti koittanut ikuisen verotuen päivät. Itse olen opiskellut myös matkailua Helsingin yliopistossa ja siellä kyllä opetetaan sen olevan liiketoimintaa eikä verotuen perään vinkumista.

Lumo Oy:n toimitusjohtaja Punamäen purkauksen (LU 15.3.2017) matkailun verotuen puolesta ymmärtää kyllä, koska ilman veronmaksajien merkittävää tukea ei hänkään olisi enää Lumon toimitusjohtaja.

Punamäen puolustuspuheenvuoro jää pituudestaan huolimatta erittäin ontoksi. Kirjoituksestaan päätellen hän kokee verotuen oikeaksi esimerkiksi siksi, että Lohjan huoltamot, kuten jättimäinen ABC-ketju, voisivat sen ansiosta aikaisempaakin lihavammin. Veronmaksajana en koe tuota ajatustapaa perustelluksi.

PIRITTA POIKONEN
Kaupunginvaltuutettu (PS), Lohja









Lue lisää...

tiistai 14. maaliskuuta 2017

Vuoden matkailuyritys toimii verovaroin


Aina kun Lohjan kaupungin rahankäyttöä pöyhii, paljastuu jotain leväperäistä. Milloin se on 60 000 euron konserttiflyygeleitä tai milloin miljoonan orkestereita. Nyt viimeisimpänä tämä "vuoden matkailuyritys" Lumo Oy, joka onkin pääasiassa verovaroin toimiva putiikki eikä mikään oikea yritys.


Olen yli neljä vuotta ollut valtuustossa, ja vasta nyt minulle paljastui tällainenkin verotuki. Mielestäni en ole ihan tyhmä enkä laiska, mutta silti tämä oli minulta jäänyt huomaamatta. Tätähän ei nimittäin talousarviosta eikä tilipäätöksestä näe, vaan touhu on piilotettuna matkailun kokonaisbudjettiin. Eikä näitä ylimääräisiä verorahojen tuhlauskohteita koskaan tuoda reilusti ja rehellisesti valtuutetuille päätettäväksi, kun säästökohteita etsitään. Tämänkin rahoitus on myönnetty sitä paitsi kaupunginhallituksessa.


Tässä mielipidekirjoitukseni aiheesta:
  
Länsi-Uusimaa 14.3.2017
Vuoden matkailuyritys toimii verovaroin

Viime viikolla uutisoitiin (LU 6.3.2017) Lohjan Matkailukeskuksen valinneen vuoden matkailuyritykseksi Lumo Matkailu Oy:n. Asiasta innostuneena aloin tutkia Lumon tietoja. Paljastui, ettei kyseessä olekaan mikään oikea voittoa tavoitteleva yritys, vaan pitkälti veronmaksajien rahoittama yrityksen kaltainen toimija.

Paljastui myös, että vuoden matkailuyrityksen valinneessa palkintoraadissa istui Lohjan matkailupäällikkö, joka istuu myös voittajapalkinnon saaneen Lumon hallituksessa. Palkittiin siis itse itseään. Tämä palkinto ei toki ole maailman vakavin asia eikä tässä mitään vakavasti otettavia sääntöjä ole rikottu, mutta tyylipisteitä ei asiasta voi jakaa.

Verovaroin rahoitettu Lohjan Matkailukeskus valitsi voittajaksi siis verovaroin rahoitetun Lumo Matkailu Oy:n. Voitto onkin Lumolle kipeän ajankohtainen, koska Lumolle myönnetty kolmen vuoden verorahoitus on ollut katkolla. 

Verovarojen jakaminen matkailulle on yksi Lohjan johdon erityissuojeluksessa oleva asia. Matkailun pitäisi kuitenkin oikeasti olla markkinaehtoista liiketoimintaa eikä tukiaistoimintaa - etenkin kun kyseessä on voimakas kasvuala. 

Kyllähän alueemme matkailuyritysten ja ravitsemusliikkeiden pitäisi tulla toimeen ilman, että me muiden alojen työntekijät tuemme meiltä palkasta perittävällä kuntaverolla juuri matkailualan yrityksiä. Yhtä hyvin voisimme kai tukea myös lohjalaisia partureita tai miksei vaikka autokorjaamoita. Työllistäväthän nekin. Niiden on pärjättävä omillaan.

On myös muistettava, että samaan aikaan, kun Lohjan kaupunki syytää verorahaa esim. matkailuun ja uusiin konserttiflyygeleihin, on syrjäisemmillä seuduilla edelleen ongelmia koulukyytien kanssa, eikä niihin riitä rahaa. Mutta näitä asioita ei kuulemma saa verrata toisiinsa tai on pölhöpopulisti.

PIRITTA POIKONEN
Kaupunginvaltuutettu (PS), Lohja
Lue lisää...

lauantai 4. maaliskuuta 2017

Tunnin juna on huomioitu Lohjan kaavoituksessa





LU 1.3.2017
Näin vaalien alla kömpii esiin näitä hahmoja, jotka vasta nyt näyttävät keksivän, että "Helsingin ja Turun välille on suunnitteilla ns. Tunnin juna ja hei sehän vaikuttaa Lohjankin kaavoitukseen".
Ihmeellistä on, että näitä herätyksiä kokevat myös päätöksentekokoneistossa itse mukana olevat.

Kannattaisi hieman ottaa asioista selvää ennen kuin alkavat puhua höpöjä siitä, että "nyt Lohjalla pitää kaavoituksessa herätä Tunnin junaan".

Kas kun kaavoituksessa on oltu hereillä jo monta vuotta. Tai ainakin useimmat ovat olleet. Sillehän ei voi mitään, jos osa istuvista valtuutetuista ei ole tajunnut, missä mennään.

Me kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtajat vastasimme lehdessä eräälle tällaiselle myöhäisheränneelle valtuutetulle siitä, mitä junan suhteen on kaavoituksessa tapahtunut. Hän kun oli alkanut julkisuudessa huudella "uutta" ideaansa, että kaavoituksessa pitäisi ottaa junarata huomioon seuraavalla valtuustokaudella. Idea vaan on ikivanha ja työn alla jo.   

Lohja ja tunnin juna (LU 1.3.2017)

Lohjan kaupunkisuunnittelun agendalla on jo vuosia ollut "Tunnin juna Lohjalle". Se on ollut ja on keskeisimpiä tavoitteita. Kaavoitukselliset tarpeet ovat olleet ja ovat edelleen hyvin tiedossa ja niihin vastaamiseksi on tehty töitä.

Valtuutettu Nauska on nyt löytänyt uuden poliittisen "kodin". Viitaten hänen kirjoitukseensa (LU 28.2.2017) hänelle vaikuttaa vielä olevan yllätys, että nykyisen kaupunkisuunnittelulautakunnan Vasemmistoliiton edustajat ovat luottamustoimeensa vakavasti suhtautuvia päättäjiä. Heiltä Nauska olisi saanut halutessaan tietoa kaavoituksen etenemisestä ja mahdollisuuksista mm. Lempolan alueella.

Myös Nauskan uuden poliittisen ryhmän puheenjohtaja ja valtuuston ansioitunut varapuheenjohtaja, joka on myös koko valtuuston mittakaavassa yksi parhaiten asioihin perehtyneitä päättäjiä, olisi kyennyt valaisemaan asiaa hänelle.

Myös toissa viikon valtuustoinfossa kerrottiin näiden Tunnin junasta johtuvien kaavavaatimusten työstämisestä. Suuri osa Lohjan päättäjistä on siis ollut jo hereillä.

Ilkka Lähteenmäki (Kok.)     
puheenjohtaja               
Piritta Poikonen (PS)
varapuheenjohtaja
Kaupunkisuunnittelulautakunta, Lohja


***
JATKOA 7.3.2017:


LU 7.3.2017

Tunnin juna ajautui sivuraiteelle

Valtuutettu Nauska vaati (LU 28.2.2017) Lohjaa heräämään ensi vaalikaudella ns. Tunnin junaa varten.

Me kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtajat kerroimme (LU 1.3.2017), että hereillä on oltu tässä asiassa jo vuosia. Kerroimme myös, mistä lähteistä valtuutettu olisi saanut tietoa kaavoituksen tilanteesta.

Halusimme samalla viestiä kuntalaisille, että tällaiset vaalien alla raikuvat herättelyvaatimukset ovat myöhässä ja aiheettomia, koska hereillä ollaan jo.

Tästä juna-asiaa koskevasta vastauksestamme hämmästyneenä valtuutettu Nauska kävi ivailemaan (LU 4.3.2017) edustamiemme puolueiden valtakunnanpolitiikkaa ja päätyi kirjoituksessaan sitten Aurlahden kautta aina kyläkouluihin saakka.

Itse en enää pysy perässä tämän Tunnin junaa koskevan keskustelun sivuraiteella. Tosin olenkin tippunut tämän resiinan kyydistä jo siinä vaiheessa, kun Nauska julisti (LU 5.1.2013) Perussuomalaisten valtuustoryhmästä erotessaan persujen toiminnan olevan hänen makuunsa liian kommunistista - päätyen kuitenkin omassa poliittisessa loikassaan lopulta vasempaan laitaan.

PIRITTA POIKONEN

Kaupunginvaltuutettu (PS)

Lohja





Lue lisää...