tiistai 24. tammikuuta 2017
Turhia työryhmiä Lohjalla
Lohjalle on pesiytynyt sellainen outo työskentelytapa, jossa kaupungin poliittinen eliitti ottaa kaikki vähänkin mielenkiintoisemmat asiat itse itselleen nimittämiin työryhmiin ja näin samat naamat sumplivat jutut aina keskenään. Malli on epädemokraattinen, kallis ja tuottaa huonoja päätöksiä.
Kirjoitin asiasta mielipidekirjoituksen Länsi-Uusimaahan 23.1.2017:
Turhia työryhmiä Lohjalla
Lohjan valtuuston ja virkamieshallinnon välistä vuorovaikutusta vaivaa epämääräisyys ja pöhöttyneisyys. Eihän meillä saada edes yhtä kukkapurkkia torille ilman, että asiaa varten pitää perustaa työryhmä!
Lohjalla erilaiset työryhmät ovat jyränneet normaalit lautakunnat. Lohjalla on sääntöjen mukaiset lautakunnat, joiden tehtävä olisi ensi vaiheessa pureutua päätettäväksi tuleviin asioihin. Nyt kaupunginhallitus ei kuitenkaan anna lautakunnille edes mahdollisuutta, vaan se ottaa asiat omaan kontrolliinsa työryhmämallin kautta. Loppu jyräämisestä yritetään hoitaa valtuustossa ryhmäkurilla.
Asiaan kuin asiaan perustetaan työryhmä, usein turhaan. Itsekin olen ollut nimettynä muutamaan sellaiseen työ- ja ohjausryhmään, joiden olemassaolon on voinut kyseenalaistaa jo asettamisvaiheessa ja olenkin ääneen näitä turhanpäiväisiä kokouksia paikan päällä usein kritisoinut.
Työryhmämalli paisui huippuunsa palveluverkko- ja organisaatiouudistusta valmisteltaessa. Kouluja ja terveyskeskuksia tarkastelemaan perustettiin työryhmä, johon kuului 13 poliitikkoa ja useita virkamiehiä. Työryhmässä ei äänestetty mistään, vaan valtuustolle tuotiin yksimieliset lakkautusesitykset, jotka myötäilivät jo etukäteen arvattavissa ollutta virkamiesten lakkautuslinjaa.
Virkamiehille työryhmämalli onkin mieluinen. Lohjan työryhmissä on ollut havaittavissa ns. Tukholman syndrooman piirteitä: poliitikot, jotka on ”kaapattu” hallinnon kainaloon työryhmiin, alkavat kaappauksen kuluessa suhtautua ”kaappareidensa” tekemisiin myötämielisesti. Tällainen mankelointi on vaarallista demokratian kannalta.
Ylimääräiset hallintorakenteet maksavat myös rahaa. Nyt meillä touhusi joukko poliitikkoja ylimääräisessä työryhmässä kokoustaen peräti 30 kertaa, mikä vastaa kolmen lautakunnan vuosittaisten kokousten määrää. Ylimääräisen työn määrää sinänsä ei kiistä kukaan, mutta tarpeellisuus on toinen juttu. Mutta näin näitä asioita on kuulemma paras tehdä. Olen eri mieltä. Mielestäni on väärin luoda sitä mielikuvaa, että normaalit lautakunnat eivät muka olisi pystyneet esim. palveluverkkoa käsittelemään.
Lohjan uudessa organisaatiossa on nyt siilot purettu. Uudet lautakunnat ovat poikkihallinnollisempia yhdistelmiä entisistä. Uuden valtuuston kannattaisikin pitää huoli, että asioiden valmistelu tapahtuu jatkossa lautakunnissa. Uusi kaupunginhallitus ei saisi enää luoda uutta hallinnollista työtä perustamalla ylimääräisiä työryhmiä lautakuntien lisäksi. Normaali hallintorakenne on riittävä, emmekä tarvitse työryhmiä, jotka ovat kuin ”valtuusto valtuustossa”.
Piritta Poikonen
Kaupunginvaltuutettu, Lohja (ps)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti