lauantai 22. elokuuta 2015

Sirkushuveja vai sujuva arki?

Lohjalla eivät ole koulukuljetukset sujuneet vielä 1,5 viikkoa koulujen alun jälkeenkään, mutta sivistystoimi, joka niistä vastaa, hukkaa kyllä aikaansa ja energiaansa orkesterin pyörittämiseen ja Elämyskaivoksen suunnitteluun ja muuhun toissijaiseen. Tässä touhussa on kadonnut kohtuus ja järki. Aiheesta purkautui tällainen mielipidekirjoitus päivän Länsi-Uusimaahan:


Sirkushuvit vai sujuva arki?


LU 22.8.2015


Koulukyydit ovat takkuilleet tänäkin syksynä. Omaan seurantaani on osunut ongelmia etenkin viime aikoina lopetettujen koulujen (mm. Koisjärvi, Hyrsylä) alueilla.

Ehdotan, että ensi vuonna lukujärjestykset ja koulukyydit lyödään lukkoon jo ennen juhannusta ja vasta sitten sivistystoimesta kirmataan kesälomille. Ei siis enää ensi vuonna jätetä kuljetusasioita roikkumaan koulujen alkua edeltävään iltaan yhdenkään oppilaan osalta.

Lisäksi koulujen lakkautuksista päätettäessä lautakunnalla ja valtuustolla pitäisi olla käytössä koulukyytien kustannusarvioiden lisäksi vähintään 90 %:n tarkkuudella sitovat reitti- ja aikataulusuunnitelmat. Että tiedetään, millaisia arjen rasituksia olemme lakkautuspäätöksillämme joillekin perheille lykkäämässä.

Jokavuotisesta koulukyytikaaoksesta huolimatta kaupungintalolla kuitenkin käytetään sivistystoimen johdolla monipuolisesti aikaa ja energiaa jo kertaalleen tyrmätyn Elämyskaivoksen valmisteluun. Alueelle esimerkiksi tehdään koko ajan kaavaa ja istutaan taas kaivostyöryhmässä visioimassa.

Rahaakin sivistyspuolella osataan käyttää, siis ainakin orkesterin menoihin. Lohjalaisten omaa verorahaa palaa orkesteriin yli 400 000 euroa vuodessa ja lisäksi lähemmäs 500 000 euroa maksamme me kaikki suomalaiset siihen valtion veroina. Siis melkein miljoona veroeuroa orkesteriin, joka vuosi! Elämyskaivoksen pelkkä rakentaminen taas olisi vaatinut lähes kuusi miljoonaa euroa verorahaa.

Kunta on monikärkiohjus ja sirkushuvejakin on perusteltua maksaa yhteisistä varoista. Lohjalla mennään mielestäni tässä suhteessa kuitenkin liiallisuuksiin, kun pidämme yllä suurta kaupunginorkesteria ja puuhastelemme miljoonia euroja maksavan turistikohteen parissa. Samaan aikaan niinkin jokapäiväinen asia kuin koulukuljetukset ei meinaa sujua.

Piritta Poikonen
Kaupunginvaltuutettu
Lohja

4 kommenttia:

  1. Orkesteri palvelee kaikkia lohjalaisia
    Onpas Piritta Poikonen ahdasmielinen kun puhutaan Lohjan orkesterin toiminnasta. Kiitettävästi paikkakunnan lehdistö on huomioinut, että orkesteri tekee paljon muuta kuin muutaman konsertin vuodessa isolla kokoonpanolla johon tarvitaan paljon avustajia (usein opiskelijoita). Eri kokoonpanoissa vakituiset soittajat esiintyvät laajalle yleisölle vanhainkodeissa, kouluissa, päiväkodeissa ja kirjastoissa. Esiintymällä kaupungin eri asutuskeskuksissa orkesteri myös huomioi, että maantieteellisesti Lohja on suuri paikkakunta, jossa liikkuminen paikkakunnan osasta toiseen voi olla tosi haasteellista.
    Tieteellisesti on osoitettu että klassinen musiikki vaikuttaa positiivisesti kuuntelijan terveyteen, joskus jopa parantavasti. Harmittaako Piritta Poikosta että taidemusiikin konsertissa kuuntelija on hiljaa eikä lihota ”virkistysjuomien” myyjien kukkaroa?
    Piritta Poikonen on avoimesti rockmusiikin ystävä, eikä ilmeisesti ymmärrä että Lohjalla on paljon taidemusiikin ystäviä joiden rahat ja fyysinen kunto eivät riitä lähteä ulkomaille tai vaikkapa vain pääkaupunkiseudulle kuuntelemaan heidän maulleen sopivaa musiikkia. On toivottavaa että Lohjalla säilyy mahdollisuus nauttia laatumusiikista kohtuhinnalla lähellä kotoa. Rakentamalla erittäin mielenkiintoisia ohjelmia Lohjan orkesteri on huomioinut monipuolisen yleisönsä erilaisia tarpeita. Musiikin ammattilaisena voin todeta että Lohjan orkesteri palvelee kaikki lohjalaisia vaikka orkesteri ei ole erikoistunut showtyylisiin rockkonsertteihin. Siinä tapauksessa orkesterin budjetti olisikin tähtitieteellinen nykyiseen tilanteeseen verrattuna.
    Toisin kuin monen muun ammattikunnan edustaja, muusikko joutuu hankkimaan ja huoltamaan monta tuhatta maksavan työvälineensä (soittimensa) itse. Taidemuusikon koulutus on tosi pitkä ja kestää koko hänen elämänsä ajan. Orkesterisoittajan palkka ei ole päätä huimaava vaikka maistereita tai tohtoreita ollaankin.
    Piritta Poikonen on pyrkimässä viemään työt monelta henkilöltä. Sitäkö hän tahtoo? Työttömiä lisää? Ei kovin isänmaallista!

    Virkkalassa, 22.8.2015
    Henriette van der Woude-Rantalaiho
    Sibelius-Akatemian viulumusiikin lehtori (emerita)

    VastaaPoista
  2. Parahin Henriette. Tämä yllä oleva, alatyyliä hipova ja asiaton, mutta kirjoittajastaan kaiken paljastava tekstisi päivän lehdessä on noteerattu laajasti. Kiitos, että paljastit todellisen sisimpäsi. Näky ei ole kaunis :( Myös orkesteriasiaa tekstisi ajaa juuri oikeaan suuntaan, kiitos siitäkin ;) Huh huh...

    VastaaPoista

  3. Pysytään nyt asiassa.
    Jokaisella on oikeus elää oman musiikin maun mukaisesti. Nykyinen ammattimuusikko, myös taidemuusikko, joutuu opiskelunsa aikana omakohtaisesti tutustamaan kaikkiin eri tyylilajeihin, myös populääri- tai rockmusiikkiin. On opiskelijan oma valinta mihin haluaa erikoistua. Taidemusiikki on paljon muuta kuin sinfoniat, se sisältää mm. myös lastenmusiikin, kansanmusiikin, jazz-musiikin…
    Lohjalla on pitkät välimatkat ja julkista liikennettä kaikki eivät voi käyttää koska sitä ei ole. Miten joku autoa omistamaton pusulalainen tai karjalohjalainen kulttuurinnälkäinen voi matkusta Espooseen tai Helsinkiin kaupungin järjestämällä konserttikuljetuksella? Ensin taksilla Lohjalle?
    Lohjan kaupungin kuntaverotulokertymä on 169 milj. (ilman yhteisö- ja kiinteistöverotuloja), orkesterin nettomeno (n. 400.000 euroa) on 0,2 % kaupungin tuloverokertymästä.
    Jos muusikot menettävät työnsä, tämä tarkoittaa että säästön lisäksi kaupunki menettää työttömien muusikoiden verotulot ja työttömien määrä kasvaa.
    On väärin sotkea koulukyydit ja hammashoitolat orkesteritoimintaan. Koulukyytien sekaannus johtuu siitä että vanhemmille oli luvattu enemmän kuin kaupunki pystyy antamaan. Uusille lohjalaisille luvatut pienet koulut suljetaan, kesälomien takia aikatauluja ei voitu rakentaa ajoissa.
    Ongelmat terveydenhoidon epäselvyydestä johtuvat pääasiassa päätöksistä muualla: odotetaan mihin SOTE-laki vaikuttaa. Siihen orkesteri ei voi vaikuttaa.
    Henriette van der Woude-Rantalaiho

    VastaaPoista
  4. Mitenkäs Pusulasta tai Karjalohjalta päästään kuuntelemaan hienoa ja kallista orkesteriamme nykyään Laurentius-saliin? Taksillako? ;) Konserttimatkabussit voivat helposti ja halvalla reitittää reissut muutaman kerran vuodessa vaikka Pusulan kautta, jos lähtijöitä riittää! Huomaatko miten helppoa tämä on, kunhan vaan osaa olla aidosti LUOVA mieleltään?

    Työttömien muusikoiden maksamatta jäävät verotulot... Mistäs kuvittelet, että sekin osa muusikon palkasta alunperin revitään? No sieltä veronmaksajan taskusta! Tärkeämpää olisi palkata sillä verorahalla henkilöstöä vaikka vanhustenhuoltoomme. Sen tilaahan ei kukaan ole kehunut esim. "maailmanluokan palveluksi", mutta orkesteri taas on aivan huippuluksusta, aivan huippualaatua. Tämä tiedämme. Mutta siis arvonsa kullakin. Kai nyt ammattinsa osaava muusikko uuden työn löytää ja maksavaa yleisöäkin riittää? Vai onko orkesteri ns. suojatyöpaikka....? Ei kai vaan....? Tämähän pahenee vaan tämä asia, mitä enemmän tätä tonkii. Kiitos johdattelusta oikeille jäljille.

    On oikein ja järkevää verrata sivistystoimen ja jopa koko kunnan eri asioita keskenään. Viihde on jostain tärkeämmästä pois ja sille tärkeämmälle on suurempi kysyntä nykyään. Orkesteri on menneen maailman ja ennen vanhaan menestyeiden tehtaiden aikaisen Lohjan asioita.

    Mielenrauhaa Sinulle,
    Piritta

    VastaaPoista