Valitettavasti Perussuomalaisistakaan ei ollut tätä kierrettä katkaisemaan, vaikka EU-vaalien alla näyttävästi hämmästelimmekin sitä, miten "Täällähän on piikki auki!" [VIDEO]. Ja eduskuntavaalien alla lupasimme, että "Piikki kiinni. Nyt." [VIDEO].
Itse pidin lausahduksia jokseenkin yliampuvina, tosin selkeinä, ja olin omassa kampanjoinnissani paljon varovaisempi, koska koen tilanteen vaikeuden ja monimutkaisuuden hieman eri tavoin. Tai siis olen vain niin nössö poliitikko :)
"Toivo" on nyt Saksan Schäublessa, jolle Kreikan euroerosta eli grexitistä on tullut jo pienoinen pakkomielle. Katsotaan, josko se vaihtoehto sieltä vielä pullahtaa. En tosin haluaisi Saksan junailemaa väkivaltaista ja kostonhimon ryydittämää grexitiä, vaan jotain järkevämpää ja hallitumpaa. Saksaa Suomi kyllä seuraa, vaikka heikoille jäille. Uskollisin sylikoira?
Ensin näytti kohtuulliselta...
Vielä viikko sitten paha tilanne vaikutti kuitenkin etenevän sillä lailla mallikkaasti kuin oli tullut monissa edellisissä vaaleissa julistettua.
Soini itse sanoi vielä viikko sitten, että Suomi ei anna enää yhtään rahaa Kreikalle ja väläytti samassa haastattelussa Kreikan euroeroa. Tiedettiin siis jo viikko sitten, että grexit on neuvotteluaseena viikonlopun aikana. Eilen 17.7.2015 illalla asiaan saatiin kirjallinenkin "varmistus" - paitsi ettei Suomi sittenkään esittänyt grexitiä oikeasti missään vaiheessa, vaan oli koko ajan euron yhtenäisyyden takana. Ellei sitten Saksa olisi muuttanut mieltään, niin sitten toki.
En muuten ymmärrä, miksi Suomen eilen julki tullut "kova" neuvottelulinja piti salata. Taktisesti ihan hyvä olisi ollut tehdä julkisesti selväksi, että grexitiä pesee täältä, jos ei homma ala pelittää. Sitähän ei sitten neuvottelutaktisesti ole koskaan viisasta paljastaa, kuinka paljon on valmis antamaan periksi. Mutta kovat panokset olisi voinut paljastaa. Miksi ne nyt salattiin? Etenkin kun Saksakin avoimesti kertoi omalta osaltaan asian. Vai oliko niin, että Suomi oli "kovalla" linjalla ihan vain täällä omien kesken neuvottelujen ihan alkuvaiheessa, mutta sitten tositoimissa EU-tasolla grexitiä ei ikinä esitetty?
...mutta sitten alkoi syöksylasku...
Pitkin viime viikkoa meno alkoi kuitenkin mennä todella sekavaksi. Osan tiedän mediasta, osan muita reittejä. Ylen uutissivua katsellessa kauhistutti keskiviikkona, kun uutisotsikoiden kooste oli näytti tältä:
YLE 14.7.2015 n .klo 16. |
EU-komissio oli jo arvioinut Kreikan avun tarpeeksi jopa 50-100 miljardia euroa. Tuollaiset summat Soini tulkitsi vielä viikko sitten Suomen vastuiden kasvattamiseksi, joista ei sanakikkailulla eroon päästäisi.
"Soinin mukaan tämän hyväksyminen olisi Suomessa täysin mahdotonta,
vaikka esimerkiksi Saksa ja Ranska tähän taipuisivat.
– Tällaiset summat, mistä nyt puhutaan, olisivat selvää vastuun kasvattamista. Ei siitä millään sanakikkailulla pääse eroon, Soini totesi.
Tämä koskee Soinin mielestä myös tilannetta, jossa vakausmekanismi EVM:stä irrotettaisiin Kreikalle lisää rahaa." [IS 10.7.2015]
Lopulta koitti se kaikille perussuomalaisille vaikea päivä. Suomi oli suostunut yksimielisesti Kreikka kolmosen valmisteluun yksimielisessä euroryhmässä. Ei kannattanut edes äänestää vastaan! Jopa hallituksesta lähtemistä oli kuitenkin rallin jossain vaiheessa mietitty. Miksi, jos kaikki meni hallitusohjelman mukaan, on oltu tiukkana vaatimassa grexitiä, edellinen hallitus on syypää kaikkeen ja rahatkin tähän oli jo annettu kauan sitten? Miksi?
Kovaa on siis ollut vääntö jossain vaiheessa. Lopputulos on kuitenkin tällä erää vain tämä. Saksa voi vielä kammeta homman uuteen asentoon. Tai jopa Kreikka itse?
Kovaa on siis ollut vääntö jossain vaiheessa. Lopputulos on kuitenkin tällä erää vain tämä. Saksa voi vielä kammeta homman uuteen asentoon. Tai jopa Kreikka itse?
...joka päättyi mahalaskuun.
Sanakikkailuksihan homma siis kuitenkin lopulta meni:
"Vastuut eivät teknisesti kasva, mutta riskit nousevat." [HS 17.7.2015]
Paitsi että ne vastuutkin nyt kasvavat. Ja jo eilen meni ylimääräiset 7 miljardia Kreikkaan, ihan tosta noin vaan. Huomasiko kukaan tuota eilistä 7 miljardia? Tosin puoluesihteerimme selittelee asian niin päin, että tuo 7 miljardia tulee EU:n budjetista eikä Suomesta. Mutta mistähän se EU-budjetti oikein tulee? Jäsenvaltioista tietysti. Euron ulkopuolisille maille on luvattu, että niiden vastuut eivät kasva tämän lisärahan myötä. Mutta meidän muiden (eli euromaiden) tilanne on aivan toinen.
Samaan logiikkaan on kyllä tullut tutustuttua Lohjan valtuustossakin monesti valtion rahan osalta, kuin mitä tässä nyt EU:n budjetin osalta harjoitetaan. Se valtion rahakin tuntuu tulevan suunnilleen taivaasta kuntaan. Minua, valtionveroa maksavaa kuntalaista sellaiset puheet tietenkin aina hätkähdyttävät. Missä hei mennään?
Eikös muuten ole jännä juttu, että Kreikkaan ollaan "sattumalta" antamassa semmoinen pauttiarallaa 80 miljardia, kun juuri sen verranhan siellä EVM:ssä on meidän ja muiden euromaiden rahaa? Varmaan olisi annettu 100 miljardia, jos siellä olisi ollut niin paljon. Eli Kreikan todellinen rahantarve on jotain hyvin epäselvää. Olkoon nyt sattumalta se n. 80 mrd. Annetaan nyt ne tuhkatkin pesästä.
Jos itsensä pettää, mitä jää jäljelle. Ei mitään.
Henkilökohtaisesti on ollut tuskallista seurata perussuomalaisten sitoutumista Kreikan kolmospakettiin. Eikä siihen tarvittu kuin muutama hassu viikko hallituksessa. Hämmästyttävää ketteryyttä. En osannut arvata, että hallituksessa olo ihan näin raju mankeli on, vaikka mankeliksi sen tiesinkin. Kaikki rypyt siliää kyllä tällä vehkeellä.
Perussuomalaiset on viehättänyt minua erityisesti siksi, koska se on edustanut kirkasta vaihtoehtoisen järjen valoa tässä eurokarusellissa. Mutta enää se ei puolueena eroakaan EU- ja eurolinjauksissaan muista puolueistamme. Piikki on auki, vaikka olemme hallituksessa.
Mikä siis enää erottaa puolueen muista? Asiallinen Maahanmuuttokritiikki, jonka katalimmat puolestapuhujat kuitenkin livahtavat nurkan taakse tupakalle ikävien kavereidensa Muukalaiskammon ja Rasismin kanssa aina tilaisuuden tullen? Vai tasa-arvoista avioliittoa maanrakoon voimalla polkeva Moraalinen Ylemmyydentunto?
Olen itse monenlaista höyrypäiden yliampuvaa huutelua sietänyt tässä matkan varrella ja koettanut vaikuttaa asioihin sisältä päin omalla maltillisella otteellani, mutta kun näin suuret ja suureen ääneen puolustetut asiat kuten euron tukipakettipolitiikka romutetaan näin helposti ja vain muutamassa viikossa, niin eipä voi muuta sanoa kuin että on petetty ja inhottava olo. Inhottava siksi, koska jokunen minuakin äänesti tämän euroasian takia. Pahoitteluni. En osaa antaa yhtään pätevää syytä tilanteeseen.
Olkaa jäsenet aktiivia. Vaikuttakaa nyt sisältä päin!
Perus-persujen reagointi viime päivinä on ollut rajua, mutta perusteltua. Ja sen ansiosta asia voidaan saada vielä käännettyä. Älkää väsykö Kreikka-uutisiin, sillä sehän on Brysselin eliitin yksi taktiikka: väsyttää kansalaiset ja näemmä neuvottelijatkin turtuneeseen "ihan sama" -tilaan. Älkää upotko meille viitoitettuun selittelyjen suohon. Älkää antako sanakikkailun hämmentää. Suomi on suostunut mukaan Kreikka kolmoseen. Siinä on tilanne nyt. Se on fakta. Edellistä hallitustakaan ei parane paljoa haukkua, sillä meidänhän piti muuttaa tilanne. Meidän piti laittaa piikki kiinni...
Pökköä pesään nyt vaan riittävästi ja asiallisesti, niin kentän viesti menee näemmä perille! Eihän me kiltisti ihan lampaina määkimällä mitään saada aikaan. Karahtaa vaan tämä laiva suoraan karille sillä menolla!
Leikkauslistoja odotellessa,
Pirre
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti