Itse en usko Elämyskaivokseen ainakaan siinä muodossa mitä nyt on kaavailtu. Kaivoksen sisältö jää vaisuksi ja elämystä saa suunnitelmista hakea suurennuslasilla mitään löytämättä. Kaivoksen päälle kyllä meinataan rakentaa miljoonia maksava hulppea vastaanottorakennus konserttisaleineen. Se vaan ei sitä elämyksellisyyttä tuo yhtään itse kaivokseen. Maisemakuppilatkin on niin nähty jo.
Otsikko Länsi-Uusimaassa 14.11.2014 |
Mikä houkuttelisi 50 000 kävijää?
LU 14.11.2014 |
Lehtijuttujen perusteella kävijämääräarviota on haarukoitu vertaillen Espoon Haltian luontokeskuksen ja Fiskarsin kävijämääriin. Selvä...Kovin on erilaiset kohteet ja noin kallis museo ei esim. Fiskarsissa vierailevien reissuun mahdu budjetin eikä aikataulunkaan suhteen. Haltian luontokohteessa päivän vaeltaneet taas eivät enää jatka Lohjalle, vaan palaavat koteihinsa Kehä III:n sisälle. Tiedän itse kokemuksesta, koska pyöritin kahtakin turistiporukkaa alueellamme viime kesänä. Päivään mahtuu vain määränsä verran tekemistä. Se, että nämä turistit saataisiin erilliselle reissulle Lohjalle, onkin jo oma temppunsa. Voiko kaivosmuseo tuolla hinnalla olla niin kiinnostava? Jopa niin kiinnostava, että sinne tullaan lentäen...? Kun lentokentän läheisyyskin (45 minuuttia) on mainittu houkutustekijänä... Hei kamoon nyt jo :D
Rahaa palaa
Elämyskaivoksen suunnitteluun on käytetty jo huomattavia määriä aikaa ja tähän on valjastettu voimavaroja kaavoitusta myöten. Olisikin syytä pitää erillistä kirjanpitoa siitä, kuinka paljon tähän kohteeseen uppoaa oikeasti työaikaa ja siten veronmaksajien rahaa. Sitä saa siihen toki hiukan upotakin, koska asia on kuitenkin selvittämisen väärti, mutta se pitää vaan kertoa avoimesti. Kaivoshankkeen pitäisikin olla selkeä oma eränsä kaupungin kirjanpidossa. Nythän sille koitettiin ujuttaa esimerkiksi tierahaa talousarviossa piilotettuna nimen "Hiidensalmi" sisään. Asia paljastui vanhingossa talousarvioseminaarissa.
Tällä tyylillä mennään. Pysy tässä nyt perässä. Selkeää, avointa tietoa on vaikea saada. Toinen taktiikka, jota käytetään, on tukahduttaa kysyjä tiedolla ja lyödä laajoja laskelmia ja raportteja suut ja silmät täyteen. Saatesanoin "Nyt tulee luettavaa ;)" (hymiö oli todellakin mukana) Selkeisiin kysymyksiin vastauksia ei kuitenkaan saa. Jepjep... Tällä tyylillä todellakin mennään.
Millä keinoin sinä toisit lisää verorahoja lohjalle?
VastaaPoistaEn ainakaan leikkimällä matkailuyrittäjää veronmaksajien takauksella. Tuossa kaivoksessahan juuri olisi oikean yrittämisen paikka, jos kerta hanke on niin kannattava...
VastaaPoistaJulkinen valta voi ennen kaikkea luoda maaperää yritystoiminnalle ja poistaa byrokraattisia hidateita ja esteitä. Mutta yrittäjää ei pidä verovaroilla leikkiä.
Omalta osaltani olen omissa rooleissani ollut pitämässä huolta siitä, että asumisen ja yrittämisen kannalta tärkeät kaavoitushankkeet etenevät (esim. Nahkurintorin kauppakeskus, Porlan hanke, case Keksitehdas), mutta hyvistäkään kaavoista huolimatta joko rahoittajat eivät usko kaupunkimme kaupallisen elämän kannattavuuteen tai sitten kiivailla suojeluvaateilla yritetään estää niiden alueiden kehittäminen, joihin olisi yrittäjä tulossa omalla riskillään rakentamaan ja joiden myynnistä kaupunki voisi saada rahaa.
Tässä taloustilanteessa uusia yrityksiä ei ole Lohjalle(kaan) ryntäämässä, vaikka kaupungin maksamana olisi Yritystalossa hautomotilojakin vaikka kuinka paljon vapaana. Siinä muuten yksi paha esimerkki julkisen vallan businessvainusta. Pakko oli puskea eteenpäin, vaikkei olisi kannattanut.
Samoin missään ei ole olemassa paljon kaivattujen "hyvien veronmaksajien" reserviä odottamassa pääsyä maksamaan Lohjan 20,5 %:n kuntaveroa. Kyllä ihmiset osaavat laskea.
Meidän on kuitenkin pidettävä huoli siitä, että omat nuoremme palaavat opintojensa jälkeen tänne asumaan ja jotkut jopa yrittämään. Tontteja, Yritystalon hautomo ja Novagon apuhan ovat jo täällä.
Muutoin on keskityttävä tarkkaan taloudenpitoon ja kestäyvyysvajeen taklaamiseen. Ne verot, joista päättäminen on meidän omissa käsissä, on pidettävä asiallisella tasolla.