torstai 20. marraskuuta 2014

Elämyskaivos - kallis riskihanke huteralla pohjalla

Olen nyt valistunut "Elämyskaivoksestamme" (a.k.a. Kankkulan kaivos) hivenen lisää. Yhtään vakuuttunut saati vaikuttunut en tosin ole vieläkään. (Ulkopaikkakuntalaisille selvennys: Lohjalle puuhataan nykyisen kaivosmuseon maanpäällisiä osia. Tulisi oikein miljoonapytinki veronmaksajien riskillä.)

Saimme lautakunnassamme aiheesta puolen tunnin esittelyn. Esittelyn pääpaino oli sen kertaamisessa, kuinka paljon virkakoneisto onkaan nähnyt vaivaa neuvotteluissa kaivosalueella toimivien yritysten (kaivos- ja hissiyhtiö) kanssa. Kiitos näistä ponnisteluista, mutta eiväthän ne ponnistelut tee lopputulosta matkailullisesti yhtään mielenkiintoisemmaksi.

Elämys kun puuttuu edelleen.


Lohjalainen veronmaksaja vastaa miljoonaveloista

Hämmentäviäkin asioita on viime päivinä selvinnyt. Kuten esimerkiksi se, ettei kaikille hankkeen ykköspuuhaihmisille ole vieläkään selvää se, mikä taho viime kädessä taloudellisesti vastaa, jos "Kankkulan kaivos Oy" kilahtaa konkurssiin...! Kerron sen nyt: laskun maksaa silloin velkojen takaaja eli kaupunki eli Sinä, veronmaksaja. Tuli epävarma olo siitä, että voiko oikeasti kaupunkimme riskipitoisin miljoonahanke olla tällaisella tietopohjalla. Onhan tällä keskeisellä tiedolla oltava jokin merkitys myös verovarojen loputtomassa tuulensuojassa

On syytä muistaa, että sama taho eli Lohjan "matkailuvirasto", joka kaivosta suunnittee, tiesi taannoin kertoa, että Lohjalle tulee kesällä bussilasteittain risteilyturisteja. Syksyllä saimme sitten huomata, että eipä tullut ensimmäistäkään! Sama "matkailuvirasto" lupailee nyt siis 50 000 kävijää kaivosmuseoomme. Ihan pikkasen "jänskättää" näin niinku päättäjänä ja veronmaksajana.

Näin osattiin kertoa keväällä, LU 15.3.2013...
...kunnes realiteetit iskivät.... LU 7.8.2013
Täydellinen yllätys? LU 7.8.2013

Se, että hanke hoidetaan erillisessä perustettavassa yhtiössä ei tee tästä yhtään vähempää veronmaksajan murhetta. Kaupungin talousarvioprujuista tämä toki saadaan yhtiöittämisellä siivottua syrjään kuntakonsernin syövereihin. Mutta siellä se kallis aikapommi tikittää yhtä lailla. Nyt puhutaan siis ainakin 5 miljoonan euron mällistä. Tuskin riittääkään ja sitten kun on kerran alkuun päästy, ei siitä ikinä enää voi vetäytyä ja rahanmeno on loputonta.


Kävijämääräarviot epämääräisellä pohjalla

Pirre kaivosmuseolla elokuussa 2014.
Kävijämääristäkin on selvinnyt hämmentävää tarinaa. Ensin hetkeksi ilahduin, kun minulle kahdelta taholta kerrottiin ja vakuuteltiin, että silloin, kun museon jännä vinokuiluhissi oli vielä käytössä, museolla kävi 30 000 vierasta vuodessa...mutta, mutta:

Tutkinpa äsken sitten tilastoja ja joko arvaatte...? No eipä todellakaan käynyt noin paljoa vieraita!

Yhtenä vuonna (2002) oli lähellä, kun kävi n. 28 000 vierasta, mutta muuten vuosina 1999 - 2004 on liikuttu 20 000 vierailijan luvuissa. Mihinkäs tässä taas uskaltaa luottaa?! Pitänee pyytää tarkempi kirjanpito nähtäväksi, että moniko noistakaan sitten maksoi lipun ja moniko oli kunnan omia asiakkaita, kuten koululaisiamme.

Kävijämäärät olivat jo lähteneet hienoiseen laskuun ja romahtivat, kun vinokuiluhissi meni rikki vuonna 2007. Vinokuiluhississä oli siis sitä jotain. Silti sitä ei millään haluta laittaa kuntoon! "Syitä" kyllä löytyy, että miksi sitä kuilua ei millään kannattaisi pitää vaihtoehtona museon sisääntuloväyläksi. On nimittäin keksitty jotain kalliimpaa ja kiireellisempää...


Hissikiireellä koitetaan painostaa hätäratkaisuun

LU 14.11.2014
Todellinen syy vinokuiluhissin hylkäämiseen on arvioni mukaan se, että hiostamalla päättäjiä nyt Koneen uusien hissien rakentamisaikataululla, museohanke koitetaan saada läpi äkkiä.

Konehan rakentaa uudet tilansa museosta riippumatta, kuten pitääkin, mutta vaikuttaisi siltä, että museon puuhaajat ovat kaupungintalolla tainneet saada idean, että hirttämällä museohanke Koneen projektiin hanke voidaan koittaa runnoa läpi pikavauhtia. Samalla tallotaan kiireen jalkoihin jopa museon kiinnostavin elämys eli vinokuiluhissi. Kiire on nyt hanketta määräävä tekijä.

Näin tiedettiin kertoa LU 15.3.2013...
Vaan täysin toisin kävi! Ei yhtään vierasta!


Nyt vaan pää kylmänä. Muitakin - ja parempia! - ratkaisuja museolle kulkemiseen on kuin sitoutuminen huikean kalliiseen hissinvuokrasopimukseen. Hissinvuokraushan edellyttäisi myös kalliita louhimisia. Kiireen varjolla ollaan menemässä kalleimman mukaan.

Vinokuiluhissin väylä on kuitenkin täysin mahdollinen reitti kulkea tulevaisuudessa kaivosmuseoon.

On tässä monta muutakin epäselvää juttua, kuten esim. EU-säännöt kielletyistä julkisista tuista. Eihän tavallista liiketoimintaa kuten matkailubusinesstä pitäisi verovaroin tukea. Asia on selvittelyssä, en osaa tätä itsekään lonkalta sanoa, kun en ole juuri sen alan juristi. Mutta kyllä joku osaa sanoa.  

Pää ei auennut, vaikka keväällä 2013 se oli näkemys.
LU 15.3.2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti