maanantai 28. huhtikuuta 2014

Tarvitaanko työstressiinkin EU:n kampanjaa?

Osuipa silmiini uutinen siitä, miten kovin tyytyväinen komissio on EU:n laajuiseen työstressin hallinnan tiedotuskampanjaan. Työstressin hallinnan kampanjan suomenkielisiltä sivustoilta löytyy monenmoista materiaalia. Kampanja kestää 2014 - 2015 ja sen tavoitteena on kasvattaa tietoisuutta työstressistä ja työn psykologisista riskeistä.

Työstressi on hitonmoinen piina sille, joka sen kourissa kärsii. Sitä ei varmasti kiistä kukaan. Eikä vähättele tilanteen tuskallisuutta. Tosin enemmän EU:ssa tuntuu tällä hetkellä olevan stressiä ja tuskaa massatyöttömyyden takia.

Tuota kampanjaa silmäillessäni tuli kuitenkin jälleen väkisin mieleen, että pitääkö EU:n tätäkin asiaa touhottaa EU:n laajuisesti? Suomen osalta tarvetta ei ainakaan olisi ollut: hyvin kevyellä etsimisellä löysin Työterveyslaitoksen pätevät nettisivut, joilla työstressiä on käsitelty laajasti.

Mutta tätä se EU on: suunnitellaan, strategioidaan, visioidaan, hallinnoidaan ja projektoidaan milloin minkäkin sinänsä hyvän tavoitteen puolesta ison kaavan mukaan. Julkaisuja, ohjelmia, kampanjoita ja nettisivustoja syntyy.  Teemavuosia pidetään milloin köyhyyden poistamisen, milloin ikääntymisen nimissä. Tulokset? Paljon puhetta ja julkaisuja, jotka pääosin sisältävät jo ennestään tuttuja juttuja.

Itse seurasin hieman enemmän noita köyhyyden vähentämisen ja ikääntymisen teemavuosia. Aiheet ovat tärkeitä ja kyllähän niistäkin ääntä täytyy pitää. Ja pidetäänhän niistä! Toimeentulo-ongelmat ja vanhusten asiat ovat esillä mielestäni aika paljonkin, ihan ilman EU:n teemavuosiakin. Tai sitten niitä vain osuu silmiini uutisvirrasta aiheisiin kohdistamani kiinnostuksen takia.

Näiden EU:n teemavuosien vaikutus maailmanmenoon on käsittääkseni ollut olematon. Mutta kyllä siinä jokunen suunnittelija ja kehittäjä itsensä on työllistänyt. Itsekin siis käytin jonkin verran aikaani näiden teemavuosien seuraamiseen :) Mutta paljoa en hyötynyt. Joku harva hyvä luento tulee mieleen, etenkin tuosta köyhyysteemasta, mutta ei teemavuosi vuoria siirtänyt. Eikä varmaan edes yrittänyt siirtää.

Suhtautumiseni tämän tyylilajin EU-humppaan on hieman kahtiajakoinen. Aiheet (köyhyys, ikääntyminen, työstressi) ovat tärkeitä ja on hyvä, että niistä pidetään ääntä. Mutta toisaalta tuntuu, että aiheet on jo puitu kansallisella tasolla hyvin ja kuhunkin maahan sovitetulla tavalla sen maan lähtökohdat huomioiden. Nyt on luotu EU-tasolle yksi kerros, joka koordinoi, strategioi ja hallinnoi teemoja vielä EU-tasolla. Kevyempi kansallisten toimijoiden yhteistyöverkosto ei riitä, vaan pitää olla oikein EU-tason kunnon koneisto näitä jauhamassa. Ja komissio kiittää ja kuittaa.

Materiaaleista löytyy mm. tällaisia tuttuja hokemia:
"Johdon tulisi edistää kannustavaa työilmapiiriä ja kannustaa työntekijöitä ottamaan huolenaiheita esille ja tekemään ehdotuksia."

"Hyvä johtamistapa ja henkilöstöjohtamistaidot auttavat luomaan hyvän psykososiaalisen työympäristön. Näitä taitoja voi oppia ja kehittää."

Hohhoijaa... On kuultu nämä ohjeet jo aika monta kertaa ennenkin. Mutta nyt nämä jutut on keksitty myös EU:ssa! 
  
Lue lisää...

perjantai 25. huhtikuuta 2014

E-kirjamessuilla haastateltavana

Olin tällä viikolla haastateltavana Suomen ensimmäisillä E-kirjamessuilla Elisa-studiolla. Esittelin kirjoittamani kirjan "Mistä rahat?" teemoja. Viime vuonna julkaistu kirjamme käsittelee ikäihmisten hoivan rahoitusta ja kestävyysvajetta. Kiinnostavaa, eikö totta? Minusta on.

Haastattelu näkyi suorana lähetyksenä netissä ja tallenne siitä  on kestoltaan 15 minuuttia. Tuolla videolla olen melko hyvin oma itseni, toki jossain määrin kameran ja yleisön tiedostaen. Mutta jos kiinnostaa nähdä, millainen olento olen, tuosta videosta se käy aika hyvin ilmi. Haastattelijana on Virpi Kotro.





Vaalirintamalla pitää sopivasti kiirettä. Tämän viikon kiinnostavin tilaisuus oli elinkeinoelämän järjestämä puheenjohtajatentti Vanhalla ylioppilastalolla. Tähän meidänkin kirjaan sopiva yksi teema siellä oli julkisen palvelutuotannon avaaminen kilpailulle. Soini kertoi olevansa voimakkaasti julkisen terveydenhuollon kannattaja. Hän sanoi kuitenkin olevansa huolissaan siitä, että nykysysteemillä rahat ei riitä. Soinin mukaan palvelujen järjestäminen ja palvelujen tuottaminen on erotettava toisistaan. Mutta hänen mukaansa tuottajapuolella on säilyttävä riittävän vahva julkinenkin tuottaja, ettei mikään yksityinen firma pääse monopoliasemaan. Jaan kaikki nämä huolet ja kannatan näitä hänen esittämiään näkemyksiä.

Vanhalla 23.4.2014 Piritta Poikonen, Timo Soini ja Anne Louhelainen.






Lue lisää...

perjantai 18. huhtikuuta 2014

Verkko kiristyy

Viimeisin kolumnini julkaistiin Länsi-Uusimaassa lauantaina 12.4.2014. Käsittelin EU:n komission harjoittamaa talouskontrollia, mihin kuuluu mm. se, että Suomen budjetti pitää antaa komission hyväksyttäväksi. Minulle on tullut mielikuva, että Euroopan päälle on ikään kuin viskattu verkko, joka kiristyy, ja jonka alla Euroopan maan sätkivät ja kärsivät talouskriisin kourissa. Tässä koko kolumni:



Länsi-Uusimaa 12.4.2014

Verkko kiristyy


EU:n ote euromaiden taloudesta on kiristynyt merkittävästi viime vuosina. Komissio voi todella vaikuttaa kansallisiin budjetteihin, mikä kaventaa myös Suomen talouspoliittista liikkumavaraa. Loikat kohti EU:n keskusjohtoisempaa talouspolitiikkaa eivät olisi olleet mahdollisia ilman vallitsevaa kriisiä. Kriisin pitkittyminen palveleekin liittovaltion kyhääjiä. Samalla myös EU:n ote sosiaalipolitiikastamme kiristyy talouspoliittisen ohjauksen varjolla.


EU:n uusi talouspoliittinen ohjausjärjestelmä on sekava, mutta vahva. Talouspoliittiselle ohjaukselle on annettu uutta toimivaltaa, mikä tulee lopulta näkymään sosiaaliturvassakin köyhiä kyykyttävänä keppilinjana ja muina sosiaaliturvan heikennyksinä. Niitä ne ”työn tarjontaa lisäävät rakenteelliset politiikkasuositukset” pohjimmiltaan ovat. Talouden kimpussa häärivät myös yksityiset luottoluokittajat, joita jälleen halutaan miellyttää kovilla päätöksillä, vaikka viimeksi finanssikriisin alla nämä samaiset luottoluokittajat eivät erottaneet Ö:tä A:sta.

Komission tavoite eli kestävyysvajeen poistaminen on sinänsä hyvä. Komission arviot eri maiden vajeista ovat kuitenkin epäuskottavia: niiden mukaan Suomen kestävyysvaje olisi maailman suurin. Siksi meihin kohdistuvat myös suuret säästöpaineet, vaikkei Suomen kestävyysvaje sentään oikeasti maailman suurin ole. Komissio laskee, että esimerkiksi Italiassa kestävyysvaje on muka Suomea pienempi, vaikka Suomessa väestökehitys ja muu tilanne on Italiaa parempi.

Suomikin on siis tilivelvollinen komissiolle. Komissio ei kuitenkaan ymmärrä Suomen tilannetta eikä ehdi siihen kunnolla perehtyä - käskytettävien listalla kun on muutama muukin jäsenmaa. Talouden rakenteellista alijäämää ei voi mistään havaita, vaan se pitää arvioida. Arviolaskelmat taas riippuvat taustaoletuksista, joiden määrittelyssä komissiolla on yksinoikeus. Pienen maan on vaikea haastaa komission oletusten oikeellisuus.

Vaarana on, että komissio alkaa puuhastella eläketurvamme parissa. Ilman liittymissopimukseen saatua erityispykälää EU-sääntely vaikuttaisi jo nyt paljon enemmän työeläkkeisiimme. Eläkejärjestelmämme on mielestäni niin hyvä kuin Suomen taloushistorian kuluessa on osattu ja voitu tehdä, vaikka uudistamisen tarvetta onkin taas ilmennyt. Komissio ei vain tunnu ymmärtävän järjestelmämme mekanismeja, kuten elinaikakerrointa. Komissiota miellyttää esimerkiksi enemmän Ruotsin malli, jossa eläkkeitä leikataan, jos järjestelmän sijoitustuotot ovat huonot. Eläkkeiden leikkaus on tehty siellä jo kahtena vuonna ja tehtäneen taas tänä vuonna. Suomessa ei tällaisiin leikkauksiin ole jouduttu. 

Eikä komissiokaan pelkästään huonoja eläke-ehdotuksia ole tehnyt, vaan osa niistä on jopa kannatettavia, kuten esimerkiksi täydentävien lisäeläkkeiden roolin parantaminen. Juuri tässä asiassa Suomi on kuitenkin valitettavasti ymmärtänyt väärin komission suositukset ja vapaaehtoisen eläkesäästämisen keinoja on meillä huononnettu.

Sosiaaliturvaan kohdistuu kova eurooppalainen yhdenmukaistamisen paine. Suomen ongelma on, että sosiaaliturvamme malli ei ole EU:n enemmistön kaltainen eikä Suomella ole riittävää poliittista painoarvoa EU:ssa. Lisäksi euro ja EU rajoittavat Suomen keinovalikoimaa pärjätä maailmantalouden kilpajuoksussa. Se taas lopulta heikentää taloudellisia mahdollisuuksia pitää yllä edes nykyisen kaltaista sosiaaliturvaamme.


PIRITTA POIKONEN
Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu (ps)


Lue lisää...

lauantai 12. huhtikuuta 2014

Kampanjakuulumisia

Hyvinkäällä 12.4.2014
Huh hei... kiirettä pitää! Ei meinaa blogiinkaan ehtiä kirjoitella mitään!

EU-vaalitouhu on pyörähtänyt täysillä käyntiin. Kiertelin jo akselilla Turku - Kotka syksyn puolella ennen joulutaukoa, mutta nyt tositouhun alettua on jo tullut nähtyä paljon paikkakuntia: mm. Kuopio, Vantaa,  Nurmes, Iisalmi, Siilinjärvi, Sotkamo, Kajaani, Juuka, Valtimo, Joensuu, Nummela, Hyvinkää... ja lisää on tulossa. Huomenna menen Saloon messuille. Kalenteri on täynnä.





Kuume ja köhä kaatoivat ehdokkaan sairaspetiin

Tahtia hidasti paha kuume ja köhä, joka tarttui EU-vaaliohjelmamme julkaisutilaisuudessa Finlandia-talolla useampaankin meidän ehdokkaista ja moneen muuhun juhlissa käyneeseen. En muista aikuisiällä noin kovaa kuumetta olleen: kovimmillaan mittasin 39,6 C ja olin kuitenkin ottanut kuumelääkettäkin. Mutta kyllä tämä tästä. Perussuomalaisten EU-vaaliohjelma on todella hyvä. Tasapainoista asiaa. Vakavaa asiaa. Ohjelma löytyy täältä, mutta lue nyt tämä postaus ensin loppuun ;) Pääpointti ohjelmassamme on: "Vähemmän, mutta parempaa EU:ta". HUOM: meillä todella sanotaan, että vähemmän.


Nordean vaalipaneeli ollut paras


Nordean eurotalous-paneeli 3.4.2014. Minä oikealla.
Muutamiin vaalipaneeleihinkin olen osallistunut. Nordean eurotalousaiheinen paneeli Vanhalla Ylioppilastalolla on ollut mielenkiintoisin ja kaikin puolin paras. Tiukasti oikeaa merkityksellistä asiaa! Muut panelistit olivat Johannes Koskinen (SDP), Sirpa Pietikäinen (Kok) ja Mikael Pentikäinen (Kesk). Hyvin pärjäsin eikä kuumekaan haitannut pahasti. Olihan se lämpö siinä vaiheessa jo alle 38 C sentään. Koitin kyllä vielä aamulla saada sijaista, sillä en tykkää terveydellä leikkiä, mutta itse oli lopulta osallistuttava. 


Muut puolueet eivät nyt enää halua edes puhua eurokriisistä!?

Eilen illalla olin Nummelassa Vihdin Vasemmistoliiton paneelissa, jossa aiheena oli EU ja arki. Oli todella kivaa olla Nummelassa vaalityössä, koska työmatkamme varrella oleva Nummela on "kotikylämme", vaikka lohjalaisia olemmekin: asioimme Nummelassa niin ruoka- kuin kenkäkaupassa, Globe Hopesta olen ostanut paljon vaatteita, rakas punttisalimme on siellä ja autotkin olemme viime vuosina ostaneet Nummelasta.

Hyvin mielenkiintoista oli se, että talouskriisistä ja euron ongelmista ei ollut lupa eilisessä
Nummelassa 11.4.2014
paneelissa puhua mitään... Tässä on edessä muitakin paneeleja, joissa talousasiat on rajattu pois. Huvittavaa suorastaan, että nämä liittovaltiota haluavat tahot eivät todellakaan halua puhuttavan EU:n suurimmasta ongelmasta ja ylipäänsä EU:n suurimmasta jutusta eli talouskriisistä... Eivätkä liittovaltiostakaan uskalla puhua, vaikka sinne meitä koittavat viedä! Menohan on pian kuin kansanäänestyksen alla 1994, jolloin kaikki kritiikki vaiettiin! Tyypillistä EU-fanatismia. Pulinat pois ja eliitti määrää.


Juuret Itä-Suomessa

Sukulaisia tavattiin Valtimolla 7.4.2014
Tein viime viikonloppuna neljän päivän reissun Itä-Suomeen. Sukujuureni ovat Pohjois-Karjalassa ja isäni asuu Juuassa. Oli todella kiva liikkua itselleni rakkaissa "mummolan maisemissa" sekä nähdä tuttuja ja tuntemattomia kasvoja. Vastaanotto oli lämmin sekä paikallisten Persussuomalaisten että muiden taholta. Kävin vielä tällä viikolla loppuviikosta erillisellä yhden päivän reissulla Joensuussa kevätmarkkinoilla, jotka nekin olivat menestys ja uusia aivan mahtavia tuttavuuksia tuli solmittua. Iskän auton mittariin kertyi neljän päivän reissulla yli 1000 km, nuo kaikki kilometrit siis Itä-Suomessa. Toukokuun alussa teen vielä parin päivän kierroksen Itä-Suomessa.

Ylä-Karjala 4.4.2014

Sotkamo-lehti teki jutun toritapahtumastamme ja yleensä Sotkamon kunnallispoliittisesta tilanteesta.
Samoin Ylä-Karjala kirjoitti Nurmeksen vierailustani. Nummelassa pidetyn Vihdin Vasemmistoliiton paneelin tallenne on tulossa nettiin, mutta vielä en löytänyt linkkiä.





Kampanjatuote myyntiin! Mutta EI TOSIKOILLE!

Tukiyhdistykseni myy Suomessa valmistettuja "Hyvä Persu" naisten pöksyjä. Kaikki tuotto käytetään EU-vaalikampanjaani. Tilaukset osoitteeseen pirittapoikonen@hotmail.com . Hinta 20 € + 1 € postimaksu.

Tämä pöksyidea oli aivan pakko toteuttaa, kun se päähämme taannoin pälkähti. Vastaanotto on ollut 99,99 % positiivinen ,vaikka toki hieman mietimme, josko joku tiukkapipoisin vetää herneen nenään. Noh, tätä elämää ei tiukkapipojen ehdoilla eletä ja vähissä ovat kireät pipot olleetkin! Eiku tilaamaan. Tosikoille näitä EI EDES MYYDÄ :D

Näitä on liikkeellä jo joukoittain :)





Lue lisää...