Uutinen Ykkössanomissa. |
Kyläläisten puolustustaistelu koulujensa puolesta on ollut kunnioitettavan sitkeää ja erittäin arvokasta. Talkootyötä on tehty omaa vaivaa säästämättä. Siinäpä sitä paljon kaivattua yhteisöllisyyttä ja kansalaisten oman vastuun ottamista! Aitoa sellaista. Omituista, että Lohjalla juuri Kokoomus piti tätä talkootyötä huonona asiana. En ihan pysy logiikassa perässä, kun yleisemmin asiaa tarkastelen.
Itse olin koulujen säilyttämisen kannalla, mutta myönnän, että asiassa todellakin on puolensa ja puolensa. Lohjansaarelle ehdotettiin vain vuoden jatkoaikaa, jonka aikana aktiivinen vanhempainyhdistys olisi voinut saattaa päätökseen jo alkaneet yksityiskouluselvitykset. Nyt sitten vedettiin tosimielellä liikkeellä olevilta mattoa alta rajusti lakkauttamalla koulu pikaisesti. Äänestystulos oli 28 - 23.
Lohjansaaren äänestystulos. / Kuva Länsi-Uusimaasta |
Koisjärven osalta ryhmämme ehdotti, että jatkoaikaa olisi annettu vuoteen 2016 saakka, jolloin koko uuden Lohjan palveluverkkoa muokataan uuteen uskoon todennäköisesti aika rankastikin. Äänestys Koisjärvestä oli tiukin mahdollinen: tulos 26 - 25 koulun lakkauttamisen puolesta.
Koisjärven äänestystulos. / Kuva Länsi-Uusimaasta |
Valmistelun uskottavuutta koeteltiin
Asiaan liittyi sekin ikävä puoli, että valmistelu oli paikka paikoin huolimattoman oloista. Materiaalista löytyi selkeitä laskuvirheitä (kymppitonni sinne tai tänne selkeissä yhteenlaskuissa...) ja esim. Koisjärven koulun materiaalissa oli yksi sellainenkin kuva, mikä ei edes ollut siitä koulusta otettu! Naurattaisi, jos ei niin paljoa ärsyttäisi. Olen turhan usein törmännyt kunnallisten päätösten valmistelun suhteen hiukan erikoisiin juttuihin. Tympii jo. En minä haluaisi pelata jotain juridisteknistä muotoseikoista käytävää peliä.
Kuntaliitossopimuksen tulkinta epäselvää
Lisäksi kuntaliitossopimuksen voimaantulon ja siitä laskettavien aikarajojen tulkinta on epäselvää. Virkamiesten puolelta vakuutettiin, että näiden koulujen lakkautus voidaan tehdä jo nyt. Jälleen vedottiin myös lakimiesten tulkintoihin. Minuunhan lakimiehiin vetoaminen ei vaikutusta tee... Kun itse tuota liittymissopimusta olen tutkinut, en ole lainkaan vakuuttunut virkamiesten ja heidän käyttämiensä lakimiesten tulkinnan oikeellisuudesta. Mielestäni aikaraja pitäisi alkaa laskea vasta 1.1.2013 lukien ja nyt oltiin siis liian aikaisin liikenteessä.
Kukaan sopimusta neuvotelleista ja sen allekirjoittaneista ei tuonut lisävalaistusta siihen, mitä sopijapuolet itse olivat oikeasti tarkoittaneet voimaantuloajankohdaksi ja näiden tarkasteluaikojen laskentaperiaatteiksi. Eivät ehkä sitä itsekään tiedä tai asia ei ollut noussut esiin sopimusta tehdessä. Itse kukin on vain olettanut jotain. Ja todennäköisesti jonkun etu on ollut ujuttaa asia läpi epämääräisesti.
Pienet ja suuret koulut ovat hyviä
En pidä suuria kouluja sinänsä yhtään pahoina paikkoina. Mutta toki on ikävää, kun näitä tärkeitä pieniä kouluja lakkautetaan. Itselleni aikoinaan muutos todella isosta koulusta pieneen kyläkouluun oli tylsä kokemus. Mutta sen ikäiselle mikä vaan paikkakunnan, kaveripiirin ja koulun vaihdos olisi ollut alkuun epämiellyttävä! Isosta pieneen tai pienestä isoon. Koitin kyllä pitää omat muistoni ja tunnesiteeni sivussa tästä kouluasiasta päätettäessä.
Koulun lakkautus lyö maankäytön suunnitelmia korville
Vaikka Koisjärven koulu sattuu olemaan minulle tärkeä, ei se seikka yksin missään nimessä riittänyt koulua puoltavan päätökseni perusteluksi. Koulun lakkautus ei ole linjassa esimerkiksi sen kanssa, mitä Lohjan uuden maankäytön kehityskuvan ja rakennemallin valmistelun yhteydessä on mietitty Koisjärven alueelle.
Haja-asutusalueelle rakentamisen suhteen painimme jatkuvasti sen ongelman kanssa, että tuleeko hankalia koulumatkoja tai pitääkö jonnekin perustaa kohta jopa uusi koulu. Samaan aikaan nyt sitten tuolta kehitettäväksi mietityltä haja-asutuksen alueelta eli Koisjärveltä lakkautetaan koulu keskeltä kylää. Vasen käsi ei todella välitä siitä mitä oikea käsi tekee!
Koisjärven koulu on myös oikea lähikoulu, koska suurin osa oppilaista kulkee sinne kävellen. Meillä kun on sellaisiakin pikkukouluja, jonne oppilaat kulkee pääasiassa taksilla.
Mielipidekirjoitukseni Ykkössanomissa:
Koisjärven koulun lakkautus harmittaa
Hävisimme valtuustossa Koisjärven koulusta käydyn äänestyksen harmillisesti yhdellä äänellä. Reilulla menettelyllä tullut tappio olisi helpompi sietää, mutta nyt ratkaisussa oli järjestelyn makua. Valmisteluhan oli huolimatonta: materiaalissa oli esimerkiksi mukana jopa sellainen valokuva, joka ei edes ollut Koisjärven koulusta! Saimme todistaa myös poliittisen ryhmäpäätöksen vastenmielisyyttä, eivätkä kaikki valtuutetut edes olleet paikalla kokouksessa.
Tämä koulujuttu oli vasta alkusoittoa sille, mitä koko uuden Lohjan palveluverkon tarkastelussa tapahtuu. Itse en vastusta isojakaan muutoksia, jos niillä saadaan todistetusti tehoja, laatua ja todellisia säästöjä. Nyt Koisjärven osalta kyseessä oli kuitenkin vain hätäpäissään tehty näpertely vailla todellista taloudellista merkitystä.
Vaikka Koisjärven koululaiset joutuvat nyt jättämään entisen koulunsa ja tunnelmat ovat huonot, on hyvä kääntää katseet pian tulevaan ja mahdollistaa näillekin lapsille ainutkertaisesta kouluajasta hyvät muistot. Uusissa kouluissa odottavat ihan yhtä pätevät ja mukavat opettajat ja lisäksi iso joukko uusia koulu- ja pelikavereita.
Koulun muutos on kieltämättä iso juttu, itsekin koin sellaisen neljännen luokan kynnyksellä vaihtaessani isosta helsinkiläiskoulusta juurikin Koisjärven kouluun. Ei se entinen iso kouluni ollut kuitenkaan yhtään paha paikka, vaan muistelen sitä iloisin mielin edelleen! Toivon Koisjärven lasten voivan suhtautua luottavaisesti ensi syksyyn tämän ikävän päätöksen jälkeenkin.
Piritta Poikonen
Kaupunginvaltuutettu (ps)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti