tiistai 15. lokakuuta 2013

Eurooppalaista finanssivalvontaa

Olin tänään eurooppalaista finanssivalvontaa käsitelleessä seminaarissa. Puhujina oli mm. pari MEP:iä muista jäsenmaista, komission edustaja, samoin edustus eurooppalaisesta valvontaelimestä ja tietenkin alan kotimaiset huiput VM:stä ja Fivasta. Itse en ole valvontajuridiikan ekspertti, mutta tottakai valvonta koskettaa meitä kaikkia tällä alalla toimivia ja olen itsekin jonkin valvontaan liittyvän asiakokonaisuuden joskus hoitanut.

 

Mitä on finanssivalvonta?


Finanssivalvonta eli Fiva valvoo mm. pankkien, vakuutusyhtiöiden, rahastoyhtöiden ja pörssin toimintaa. Valvonnassa seurataan esimerkiksi sitä, että toimijoilla on pääomia toiminnasta aiheutuvien riskien ja tappioiden kattamiseen sekä kyky selviytyä sitoumuksista, ja että valvottavat eivät ota toiminnassaan kohtuutonta riskiä asiakkaille. Lisää tietoa valvonnasta löydät täältä.

Eurooppalaisia finanssivalvojia on kolme eli kullakin sektorilla on omansa. Suomessa taas valvonta on keskitetty yhdelle valvojalle. Eurooppalainen finanssivalvonta on uusi juttu, jota on kuitenkin alun perin valmisteltu jo ennen EMUa, mutta tuolloin sitä ei viety loppuun asti. Kriisin myötä asiat alkoivat edetä.


Eurooppalainen valvonta on hyvä asia. Olisi kuitenkin tärkeää, että eurooppalaiset valvojat ottavat kansalliset - niin suomalaiset kuin muut - finanssitoiminnan erityispiirteet huomioon. Eroja on esimerkiksi yhtiö- ja omistusrakenteissa.

Ohjeita vai lakeja?


Päivän keskeisin kysymys liittyi valvonnan ja sääntelyn väliseen tasapainoon. Juridisesti mielenkiintoinen on kysymys siitä, kuinka sitovia valvojan antamat ohjeistukset ovat varsinaiseen lainsäädäntöön verrattuna. Tietenkin ohjeitakin noudatetaan, mutta periaatteellisia rajanvetovaikeuksia on siinä, minkälaiset asiat voidaan hoitaa ohjeistuksella ja mitkä vaativat lainsäätäjän toimia - siis kuinka pitkälle ohjeistus voi ottaa lainsäätäjän roolin. Ja toisaalta, lainsäädännöllä ei pidä hoitaa sellaisia asioita, mitkä kuuluu hoitaa valvonnalla - tai muutoin systeemi menee jäykäksi ja "tukkoon". Se olisi sitä ylisääntelyä.

Päivän paras miete oli mielestäni "delay is better than mistake" eli viivästyminen on parempi kuin virhe.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti