keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Sote-palvelut 20 alueelle?

Katselin juuri Kunta.tv:stä Kari Välimäen haastattelun sote-uudistuksesta. Välimäki on sosiaali- ja terveysministeriön entinen kansliapäällikkö. Hänen mukaansa sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaaminen edellyttää, että ne kootaan 20 kunnalliselle toimijalle. Välimäki sanoo, että tavoitteena tulee olla noin 20 kuntaa. Hän arvioi, että uuteen kuntarakenteeseen edetään välivaiheiden kautta. Hän näkee myös niin, että ainoa keino peruspalvelujen pelastamiseksi on päättää niistä samaan aikaan kuin erikoissairaanhoidosta. Erikoissairaanhoitoa ei taas tule pilkkoa nykyisestään yhtään (kuten lienee ehdotettu), vaan päinvastoin sielläkin voisi olla pientä tiivistämisen varaa. Vanhustenhuollossa on puolestaan omaksuttava uusi ajattelu: passivoiva laitoskeskeinen systeemi on unohdettava ja on siirryttävä enemmän avohoitojärjestelmään. Hoivaa tarvitsevan on muututtava objektista subjektiksi.


20 kuntaa ei ole täysin seinähullu ajatus - rohkea se toki on, ellei peräti ns. "vaarallinen ajatus"


Välimäen puheissa on tiettyä järkeä. Kukaan kuntapoliitikko ei tietenkään myönnä, että 20 kuntaa olisi fiksu ratkaisu, mutta minä olen valmis sanomaan, että todellakin, "tiettyä järkeä" tuossa on. Saumattomat palveluketjut, toimiva IT sekä tehokas ja turvallinen toiminta eivät voi toteutua pirstaleisessa ja moninkertaisen hallinnon raskauttamassa systeemissä. Välimäki niputtaa esitetyt maakunta-, sote- ja vastuukuntamallit, ei nyt sentään samaksi, mutta kuitenkin kokoluokiltaan samantyyppisiksi n. 20 toiminnallisesta kokonaisuudesta koostuviksi malleiksi. Välimäki toivoo, että nykyinen loistava kunnallinen malli kehittyisi pidemmällä tähtäimellä lopulta 20 kunnan malliksi. Mutta siirtymä tähän malliin kestänee…KAUAN.

Tässä vielä kootusti Välimäen teesejä, joista enemmän Kakkua jaettavaksi -kirjassa (ladattavissa ilmaiseksi):

  • Sosiaali- ja terveyspalveluja uudistettaessa on päästävä irti nykyisistä hallinnollisista ja kuntarajoista.
  • Palvelujen järjestäminen on koottava vahvoille kunnallisille toimijoille. Tavoitteena on noin 20 kuntaa.
  • Sosiaali- ja terveydenhuolto on pidettävä yhdessä. 
  • Perus- ja erityistason johtaminen on keskittävä. 
  • Monen kanavan rahoitus on purettava siten, että valtion rahavirrat kulkevat kuntien valtionosuuksien kautta.

Asiantuntijuuden hyödyntäminen politiikassa


Välimäki näkee poliittisten päätöksentekijöiden ja asiantuntijoiden yhteistyön muuttuneen ratkaisevasti viimeisen 25 vuoden aikana. Meiltä on kadonnut "komitealaitos" valmistelusta. Sanahirviö pitää sisällään ihan fiksuakin sisältöä. Komiteoissa oli mukana kaikki poliittiset ryhmät ja parhaita asiantuntijoita - ja annettin aikaa analysoida ja rakentaa ehdotuksia. Hallitusohjelmat antoivat vain reunaehdot ja tavoitteet. Nyt Välimäen mukaan esim. PARAS-hanketta alettiin ajaa läpi, vaikkei sitä ollut hallitusohjelmassa.

Itseänikin komiteat ja työryhmät joskus vain huvittavat ja monesti niiden ympärillä tuntuu olevan paljon melua tyhjästä...mutta hei: sitähän voi jokainen koittaa vaikka ihan itsekseen raapustaa kasaan toimivan sote-systeemin raamit melko lailla kaikkia yksityiskohtia myöten... lycka till vaan ;) Ei ole helppoa substanssia. Nämä asiat ovat vaikeita poliittiisestikin ja todellakin: asiantuntijoitakin pitäisi kuulla. Mutta kuten Välimäkikin toteaa: poliitikoillahan se viimeinen sana kuitenkin on. Eli ei tätä asiantuntijoiden yksin päätettäväksi kukaan ole antamassakaan.

Asiat kietoutuvat toisiinsa


Paras kommentti tässä haastattelussa tuli kuitenkin ihan lopussa:

Sosiaali- ja terveyspolitiikan tekoon pitää ottaa mukaan talouspolitiikan näkemystä - ja myös talouspolitiikassa pitäisi olla mukana sosiaali- ja terveyspoliittisia näkemyksiä!


Se on just noin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti